In de spotlight: team Jenga

  • Inspiratie
  • Nieuws

door Anna Helmus

Wie?

Teamnaam: Jenga

Challenge: Stewardship

Probleem

Ons huidige energiesysteem is erg aan het veranderen. En dit zal de komende jaren ook (moeten) blijven gebeuren. Van centraal naar decentraal, en met een aanbod wat varieert met het weer en de seizoenen. Ook heeft het energiesysteem met steeds meer en zwaardere onvoorziene gebeurtenissen te maken zoals de oorlog in Oekraïne, de coronacrisis en extreem weer. Hierdoor wordt de noodzaak voor innovatie in het energiesysteem steeds duidelijker.

Er is grootschalige innovatie nodig om dit probleem op te lossen, waar ook nieuwe samenwerkingen een belangrijk onderdeel van zijn. Zo moeten partijen die nu weinig of niet samenwerken samen om de tafel om het systeem te transformeren. Maar hoe doe je dat? Hoe breng je de juiste mensen bij elkaar? En nog belangrijker: hoe transformeer en test je een nieuw energiesysteem?

Oplossing

Een ‘serious game’ als tool voor het ontdekken van het regionale energiesysteem in De Wereld van B. Spelen is leuk, maar dient voor de mensheid vooral als mechanisme waardoor wij konden ontwikkelen en overleven. Spel is een effectief bewezen medium om gedrag aan te passen. Het juiste spelontwerp triggert de intrinsieke motivatie, en bouwt tijdens het spelproces nieuwe inzichten en vaardigheden op die gedragsaanpassing mogelijk maakt.

Gebaseerd op het werkelijke energiesysteem en natuurkundige wetmatigheden leggen lokale partijen samen hun ‘energiepuzzel’. Door het spelproces ervaren spelers in meerdere rondes het effect van de gekozen configuratie van bouwblokken en de meerwaarde van samenwerking (common ground). Het spel laat zien waar het waardevol kan zijn om collectief iets te organiseren, naast maatregelen die de partijen zelfstandig kunnen doen. Door kanskaarten – onverwachte ingrijpende gebeurtenissen – in het spel wordt bovendien duidelijk hoe robuust hun ontworpen energiesysteem is.

De game kan ingezet worden bij lokale initiatiefnemers die verandering willen, gefaciliteerd door een (energie)adviseur die lokale partijen begeleidt in hun energietransitie.

Hulpvraag

  • Ze zouden graag in contact komen met geïnteresseerde partijen die samen met hen deze game willen testen, of denken een belangrijke bouwsteen al te hebben.
  • Ze zoeken nog sponsoren zodat ze door kunnen gaan met het verder ontwikkelen van E-Silience.
  • Ze zoeken energie-adviseurs die interesse hebben om deze game toe te passen in hun werk met lokale partijen.

Wil je in contact komen met team Jenga? Mail dan naar Antoin Linssen via antoin@zerow.nl.