Opweg naar de toekomst

  • Inspiratie
  • Nieuws

door Anna Helmus

“Er is een periode ‘before the hackathon’ (b.t.h.) en een wereld after the hackathon (a.t.h.)"

Ik kroop gisterenavond in mijn tijdmachine, en kwam er acht uur later in de toekomst weer uit. Bestemming: de transform hackathon. Locatie: Fort Voordorp te Utrecht. 

 

200 mensen zijn hier in hoedanigheid van hacker, connector, Jedi, ‘challenge owner’ of expert aan de slag. Het sputterende, krakende en falende energiesysteem heeft de mens goed bediend in het beantwoorden van de uitdagingen van de 20ste eeuw. Maar nu is het tijd voor iets nieuw.

Daarom hielden we tijdens de opening van de hackathon 1 minuut stilte om het fossiele tijdperk te bedanken voor bewezen diensten. Hier hoort geen zuur verzet tegen ‘het systeem’. We komen hier samen om met Liefde te bouwen aan iets nieuw. 

En hoe? 

Door een seekers-mindset te combineren met een artist-mindset en hackers-mindset, aldus Arash Aazami. Bij de opening maakte hij ongezien concreet en tastbaar welke wonderlijke nieuwe dingen kunnen ontstaan, zodra we ophouden met incrementeel optimaliseren wat over haar houdbaarheidsdatum zit. In de plaats daarvan moet je het bestaande loslaten. En zo maak je ruimte om met systeembril te gaan bouwen aan iets nieuw aan de hand van een reeks transformatieve principes.

Wat maakt deze hackathon uniek?

Technologische producten en oplossingen waar je miljonair mee wordt, zijn hier van weinig waarde. Op de transform hackathon ben je enkel miljonair als je een strategie hebt om een oplossing waar te maken ten bate van miljoenen mensen.