Transitie is hard werken

  • Inspiratie
  • Nieuws

door Anna Helmus

Energietransitie is 1% inspiratie, 99% transpiratie

Verder bestaan de ingrediënten van de transform hackathon uit 48 uur, 26 teams, 4 uitdagingen en één missie. 

Een groep handgeselecteerde facilitators in de rol van Jedi’s, Connectors, Challenge owners, Experts en Coaches garanderen een soort vrijstaat van ruimte en tijd die radicaal nieuwe ideeën toelaat. Bij een hackathon vind je geen publiek dat netjes op een rij zit te luisteren zoals in een congres. Hier heerst een prettige rommeligheid. Iedereen is producent. Iedereen bouwt. Je zou het chaos kunnen noemen, al is er een duidelijke context gecreëerd met minimale orde. Naast duidelijke rollen is er ook een duidelijke tijdsindeling die bestaat uit drie massa-spurten: 

  1. Je werkt aan een heldere probleemdefinitie. En de kunst is om een fris nieuw licht te schijnen op je uitdaging. Wat is de uitdaging achter de uitdaging? Waar kom je terecht na een heleboel waarom-vragen? 
  2. Een tweede spurt is richting je oplossing: wat is jouw nieuwe systeem-puzzel? 
  3. En ‘last, but definitely not least’: Hoe ga jij dit met je team waarmaken? Je moet het haalbaar maken met een strategie om dit uit te voeren en aangeven wie je daarbij nodig hebt.

“Na de hackathon volgt de marathon” 

Dat is de voornaamste leuze die hier rond gonst. Tijdens dag twee stijgt de koorts en worden allerlei allianties gesmeed. Een mooi orgelpunt tijdens dag twee was toen de challenge owners van de uitdaging ‘value’ de oplossingen van verschillende teams gingen puzzelen tot één integrale aanpak die laat zien hoe je ‘Energy Hubs’ waarmaakt. En laat dat de voornaamste observatie zijn van dag twee: concepten hebben het in zich om met elkaar verbonden te worden tot iets helemaal nieuws.